Behövs en judisk stat?

Publicerad på DN Synpunkt den 4 april 2005.

I Synpunkt redogör Torbjörn Karfunkel (TK) för sin familjs lidande i Auschwitz och orättvisor som begåtts mot judar. Han drar två slutsatser om Israel/Palestina.

1.    ”Tyvärr kommer konflikten aldrig att få en rättvis och fredlig lösning, om inte judar tillerkänns samma rättigheter som icke-judar.” (24/3)

2.    ”I en värld utan etnisk diskriminering hade varken judar eller palestinier behövt fly. Så länge diskrimineringen kvarstår behövs en judisk stat.” (4/4)

I mitt svar den 31/3 höll jag med om att ”samma rättigheter” är en bra formel för fred. Jag visade att detta inte gäller i Israel som judar själva bildat. Där är alla icke-judar, främst palestinier diskriminerade. De flesta är dock fördrivna och bor i flyktingläger. Detta förbigår TK, trots att han är emot etnisk diskriminering.

TK tycks anser att ”lika rättigheter” och ”etnisk diskriminering” bara angår judar och i vart fall inte palestinier. Min uppfattning är att det angår alla.

Den judiska staten bör därför omvandlas till en demokrati och de palestinska flyktingarna bör få komma hem – ett Israel med lika rättigheter för alla sina medborgare.

Täby den 4 april 2005

Lasse Wilhelmson

Kommentarer inaktiverade.