Kraven på Hamas saknar stöd i folkrätten

Publicerad i Flamman juli 2006.

Vid sitt besök i Vita Huset här om dagen, upprepade Israels premiärminister Olmert kravet att ”Hamasregeringen skall erkänna Israels rätt att existera som judisk stat och avväpna terroristgrupperna”. Nu försöker det så kallade världssamfundet tvinga palestinierna till detta genom utsvältning.

Varför skall Hamasregeringen erkänna den judiska stat som tillkommit genom etnisk rensning av palestinier och som vägrar de fördrivna deras av FN fastslagna rätt att återvända?

Varför skall palestinierna avväpnas sina handeldvapen, med vilka de försvarar de återstående 10 procenten av sitt land? Men inte Israel som har en modern armé med kärnvapen och har stulit nästan hela Palestina?

Varför skall palestinierna bojkottas som är offer för allvarliga och upprepade brott mot folkrätten, men inte Israel som är brottslingen?

Försvar mot ockupation är garanterad i folkrätten. Anfallskrig, ockupation och etnisk rensning strider mot folkrätten. Den judiska staten Israel saknar legitimitet. Inget land kan erkänna dess ”rätt att existera”, eftersom den saknar konstitution och fastlagda gränser. Detta krav är det man nu ställer på Hamasregeringen, som endast är valda representanter för de ockuperade palestinierna i de återstående reservaten. Alla krav som nu ställs på Hamas borde i stället ställas på Israel. Det så kallade världssamfundets hyckleri i denna konflikt är lika expanderande och gränslöst som Israel.

Att Israel och USA utplånar Palestina från kartan är måhända i deras intresse. Men varför måste EU och Sverige medverka i detta?

Sveriges utrikesminister Jan Eliasson sa i Ekots lördagsintervju 20/5 bl a att ”Hamas måste erkänna Israel”, trots att detta saknar stöd i folkrätten. Vad kommer han att säga om Sverige ockuperas?

Täby den 29 juni 2006

Lasse Wilhelmson

Kommentarer inaktiverade.