Gaza och diasporajudarnas ansvar

Publicerad i Tidningen Broderskap 04/2009 och som en kommentar till chefsredaktören för Judisk Krönika Jackie Jakubowskis artikel i Aftonbladet den 26 februari 2010 och till den ursprungliga intervjun med Ilmar Reepalu i Skånskan den 27 januari 2010

I Warzawas getto under andra världskriget försvarade sig judarna mot en övermäktig bödel, liksom palestinierna nyligen gjorde i Gaza. Varken Tyskland eller Israel hade någon som helst laglig eller moralisk rätt att ens röra invånarna och de planerade massakrerna var en del i folkmordspolitiken. Gettoinvånarna hade däremot all rätt att försvara sig. Jag kan bara beklaga att de inte hade tillgång till fler och bättre vapen för att värna sitt människovärde – då som nu.

Palestinierna har trängts undan i sitt hemland, sedan slutet av 1800-talet. De utgör i dag bara 20 procent av medborgarna i Israel och har inte samma rättigheter som judarna. Andra lever inmurade i enklaver på Västbanken och i Gazagettot. Många lever i flyktingläger sedan 60 år, eller i landsflykt. Palestiniernas situation liknar nu den som judarna hade i Europa, under andra världskriget.

Men palestinierna har aldrig haft något med Hitler att göra och Palestina är deras land. Andra världskriget framställs ofta som ett Holocaust endast för judar. Men det fanns japaner i Hiroshima, tyskar i Dredsen och ryssar på östfronten. Den felaktiga bilden av judarnas särställning som offer används för att rättfärdiga Israels politik. Den ”judiska staten” har blivit ett tabu och den som rör den blir stigmatiserad med ”antisemitism”.

Vi som lever utanför Israel och har judisk släktbakgrund eller identifierar oss med Israel som ”judisk stat”, har liksom alla männniskor ett personligt ansvar för att protestera mot Israels alla folkrättsbrott. Det ligger dessutom i vårt eget intresse. Ju fler av oss som är tysta eller försöker släta över brotten, desto mer kommer det politiskt grundade judehatet i världen att öka. Och vad händer när den enda supermakten söker syndabockar i sitt sönderfall?

Men det handlar också om att kunna se sig själv i spegeln varje morgon – med respekt. För, ärligt talat, hur kul kan det vara att ha sin identitet kopplad till ett rasistiskt tjyvsamhälle som bedriver en folkmordspolitik gentemot de bestulna?

Jag uppmanar därför dig som identifierar dig som jude: kapa bandet i din identitet till Israel som en ”judisk stat”, verka för att de fördrivna palestinierna skall få komma tillbaks och att alla människor mellan Medelhavet och Jordanfloden skall få leva med lika rättigheter och i sämja.

Det går, jag lovar, jag har själv gjort det.

Täby den 22 januari 2009

Lasse Wilhelmson.

Mellanösterndebbatör och fd ledamot av Täby kommunfullmäktige i 23 år varav 4 i kommunledningen.

Kommentarer inaktiverade.