Varför ”lynchas” Hanne Kjöller? – en kommentar

Hanne+Kjöllerjan_guillou_whiteI sin AB- kolumn den 5 oktober 2013, ”Lynchningen omöjliggör en seriös diskussion”, diskuterar Jan Guillou bemötandet av Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn”. Det är Jan Guillou när han är som bäst. Då kan han också se och erkänna det som är bäst hos sina politiska motståndare – utan tjuvnyp.

Och han har säkert rätt när han konstaterar

Huvudintrycket är att boken är en förödande vidräkning med slapp offerjournalistik. Men lynchningen har alltså effektivt omöjliggjort varje seriös diskussion kring detta högst påtagliga och problematiska fel i modern svensk journalistik.

Guillou avslutar sin ridderliga, i ordrät mening, insats till stöd för Kjöller och hennes budskap

Slutsatsen kan bara bli dyster. Mediekritik är fullt möjlig från höger till vänster, eller omvänt. Aftonblad­et kan kritisera Expressen och tvärtom.

Men den som försök­er sig på ett helhetsgrepp, som Hanne Kjöller, får löpa gatlopp. Som tur är, är hon en hårding.

För oss som inte längre sitter fast i det tankebegränsande ”höger/vänster” perspektivet, infinner sig den enkla frågan: Voffor gör ho på detta viset?

Kan det bero på att de som diskuterar dessa frågor inom den svenska kultur- och journalistnomenklaturan tror att allting i denna värld enbart kan förklaras i detta perspektiv? Och visst kan vi i detta fall ha överseende med att Guillou undviker frågan om att mediakritik även bara bör vara intern för att gå an.

Det nyttjar här knappast att alltför mycket spekulera om vilka innersta tankar de som ingår i lynchmobben har. Men knappast kan alla vara övertygade att alla sanningar bara finns i ”höger/vänster” perspektivet. Och både Guillou och Kjöller har ju faktiskt nu skrivit som om de inte tror det.

De har ställt sig intill och synliggjort den gräns – vilket vi tackar för – som den nomenklatura de själva tillhör vet att de inte kan överskrida, men ändå inte överskridit den, genom att även svara på rumpnissarna i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter:

Voffor gör ho på detta viset?

Och voffor tar inte Jan nästa steg?

Täby den 7 oktober 2013

Lasse Wilhelmson

Kommentarer inaktiverade.